Bekijk de nieuwsbrief online
januari 2019
 
subsidieregeling BD 19-22

Nieuwe subsidieregeling belastingdienstverlening
Bibliotheken kunnen nu hun subsidieaanvraag indienen voor hun aanbod rond de Belastingdienst. De nieuwe subsidieregeling 2019-2022 is gepubliceerd. Let op: de aanvraag moet uiterlijk 15 februari 2019 bij de KB binnen zijn. Bericht over toekenning volgt uiterlijk 15 maart 2019.
Vanaf 14 januari is de actuele communicatietoolkit beschikbaar op de portal Landelijke huisstijl.

Naar subsidieregeling en formulier
 
Publiek Denken interview

Bibliotheek verleent eerste hulp
In Nederland zijn zo’n vier miljoen mensen digitaal (nog) niet erg vaardig. De Manifestgroep, een samenwerkingsverband van zestien uitvoeringsorganisaties, en de Koninklijke Bibliotheek willen daarom kwetsbare burgers ondersteunen. Publiek Denken publiceerde in december 2018 een interview met Daan Hoefsmit (CAK) en Jos Debeij (KB).

Let op: bibliotheekdirecties ontvangen binnenkort een brief met uitleg van de plannen en de aanmelding voor het project. 

Lees het interview
 
Masterclass Hoger bereik

Masterclass Hoger bereik voor POI-adviseurs
Op donderdag 31 januari 2019 is deze masterclass in Utrecht. De focus ligt op kennismaking met de inhoud van de strategiekit Hoger bereik, het leren kennen van de grondhouding en de waarde van itereren. Ook de pilotbibliotheken zijn uitgenodigd, als afsluiting van hun pilotproject. 

Informatie over masterclass
 
Kijksluiter
Kijksluiter: bijsluiter voor iedereen begrijpelijk
Bijna niemand snapt de bijsluiter van een geneesmiddel helemaal. Kijksluiter maakt bijsluiters begrijpelijk met animatiefilmpjes waarin iedereen zich herkent; ook laaggeletterden. Er zijn er al meer dan vijfduizend. Laaggeletterden beoordelen de video’s met een 8,5.
Bekijk Kijksluiter
 
Oefenen.nl logo

Nieuwe programma's Oefenen.nl
- Groen Doen daagt deelnemers uit tot nadenken over duurzaam wonen.
- Klik & Tik. De Start Arabisch. Webhulp Jomi legt in deze taal uit hoe de computer werkt. Dit is een opstapje naar het programma Klik & Tik. De basis. De Arabische versie is betaald door de Koninklijke Bibliotheek. 

Bekijk de programma's
 
Slimme Nieuwslezer stopt

Landelijke inkoop Slimme Nieuwslezer stopt
De KB Inkoopcommissie is per 1 januari gestopt met de landelijke inkoop van Slimme Nieuwslezer. Hiervan werd te weinig gebruikgemaakt om verlenging te rechtvaardigen. Bibliotheken die graag door willen met het programma, kunnen accounts kopen voor 10 euro per lezer per jaar.

Lees het bericht
 
Kelly Oostlander

Nieuw digitaal hulpplein voor basisvaardigheden
'Op deze nieuwe website kan straks iedereen het aanbod rond basisvaardigheden en participatie vinden, met aanbod van zowel formele aanbieders als van vrijwilligers-organisaties. Zo komen laaggeletterden sneller op de juiste plek'. Een interview met adviseur Kelly Oostlander. 

Lees het interview
 
Meer nieuws
- Vrijwilligersnet van Taal voor het Leven van start, voor vrijwilligers die een cursist of taalmaatje begeleiden. 
- Je kunt nog tot 16 januari jouw (basisvaardigheden) case indienen voor het Nationaal Bibliotheekcongres- Heb je een vacature Basisvaardigheden? Mail aan basisvaardigheden@kb.nl
 

Selectie uit de Agenda
16 januari - NT1 Conferentie Toekomst en kwaliteit van de NT1 docent, Woerden
31 januari - Masterclass Hoger bereik, Utrecht
16 april - Het Nationale Bibliotheekcongres, Rotterdam


Er is meer. Bekijk de hele Agenda  

 
Afmelden of gegevens wijzigen? Klik hier.