Bekijk de nieuwsbrief online
november 2018
 
Naar strategiekit Hoger bereik
Strategiekit Hoger bereik gepubliceerd
De strategiekit, die vandaag wordt gepresenteerd tijdens de landelijke dag Basisvaardigheden, staat op de portal. Je vindt hier ondermeer een interactief handboek, een stappenplan, werkbladen en een voortgangsposter. Daarnaast zijn er drie groepen op Biebtobieb gestart waarin Bibliotheken hun ervaringen met de strategiekit kunnen delen. 
Naar strategiekit Hoger bereik
 
Verslag gesprekstafel BBV 24 oktober 2018

Gesprekstafel Bibliotheek en basisvaardigheden
Op 24 oktober spraken vijftien directeuren van Bibliotheken met de KB over het programma Bibliotheek en basisvaardigheden, waarvan de beleidsperiode dit jaar afloopt. Verschillende uitvoeringsorganisaties van de overheid zijn geïnteresseerd in samenwerking. Hiermee kan het programma groeien naar een breder aanbod voor mensen die hulp nodig hebben bij het verbeteren van hun basisvaardigheden en het omgaan met de (digitale) overheid. 

Lees het verslag
 
verslag landelijke bijeenkomst Bibliotheek en Belastingdienst

Landelijke bijeenkomst Bibliotheek en Belastingdienst
Op 2 november werden zo'n vijftig Bibliotheken geïnformeerd over de voortgang van de samenwerking met de Belastingdienst. Na de succesvolle inrichting van de dienstverlening staat een voortzetting op stapel, gericht op meer bereik. Een nieuwe subsidieregeling maakt er deel van uit. 

Bekijk de informatie en reacties
 
BOP-enquête Belastingdienst 2017

Resultaten BOP-enquête Belastingdienst en digitale vaardigheden
146 Bibliotheken vulden de BOP-enquête in over de dienstverlening rond de Belastingdienst en digitale vaardigheden. De resultaten zijn opgenomen in een rapport en in een infographic. Je kunt beide documenten downloaden. Daarnaast is ook de infographic verschenen van de BOP-enquête Basisvaardigheden. 

Download rapport en infographics
 
G!DS-logo

Invoer belastingdienstverlening in G!DS
Voor de samenwerking met de Belastingdienst in de komende periode is het essentieel om de informatie in G!DS actueel te houden. Het gaat om alle activiteiten, zowel faciliteiten, cursussen als spreekuren en doorverwijzing naar partners. Je kunt hierbij ondersteuning verwachten.   

Gebruik de uitleg
 
Leergang Consulent Basisvaardigheden

Leergang Consulent Basisvaardigheden: nieuwe start  
Schrijf je in voor de nieuwe editie van de achtdaagse leergang en start in januari. Dan help jij ook mee om de 2,5 miljoen mensen met onvoldoende basisvaardigheden zelfredzamer te maken. Een belangrijke rol met het oog op de positie van de Bibliotheek in het sociaal domein. 
 

Schrijf je nu in
 
Lees en leer in de Bibliotheek

Lees en leer in de Bibliotheek: blended learning voor FO-medewerkers 
De Bibliotheken Het Markiezaat Bergen op Zoom, Hilversum en Helmond-Peel gaan van november 2018 tot februari 2019 aan de slag met de pilot van dit leertraject voor medewerkers Publieksservice. Zij vergroten hun kennis over educatieve programma's voor kinderen, jongeren en volwassenen in zes e-learning modules en vier bijeenkomsten.  

Lees het bericht
 
Challenge Digitale inclusie
Doe mee met de Challenge Digitale inclusie 
Het ministerie van BZK lanceert zijn eerste Startup in Residence-programma. Hierin werkt het ministerie samen met startups aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in een BZK-Challenge Digitale inclusie. Om het programma makkelijker toegankelijk te maken, werkt BZK met een simpelere manier van aanbesteden. 
Bekijk de Challenge
 
Anton Furnée

"Mooi om mensen van elkaar te zien leren"
Bibliotheek Amstelland organiseert sinds mei netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Zij gebruikt hiervoor de concepten van Walk&Talk én DeBroekriem. Programmeur Anton Furnée aan het woord over aanbod en ervaringen. 

Lees het interview
 
Meer nieuws
- Handreiking ditigale vaardigheden volwasseneneducatie verschenen 
- Filmpje Bibliotheek Hoogeveen over leesclub laaggeletterden  
- Castricumse VO-leerlingen gecertificeerd als taalmaatje
- Onderzoek Kunnen we dat niet aan vrijwilligers overlaten? Universiteit van Amsterdam
- Flyer Digisterker voor vluchtelingen - Heb je een vacature Basisvaardigheden? Mail aan basisvaardigheden@kb.nl
 

Selectie uit de Agenda
12, 22, 26 en 27 november - Masterclass dBos preventie en curatie
19 november - Tel mee met Taal Festival, Amsterdam
4 en 11 december - Masterclass dBos preventie en curatie 
17 december - Landelijke bijeenkomst Meten Maatschappelijke Opbrengst, Ede


Er is meer. Bekijk de hele Agenda  

 
Afmelden of gegevens wijzigen? Klik hier.