Bekijk de nieuwsbrief online
september 2018

Inspiratiedocument Hoger bereik
Samenwerken met gemeente en lokale partners om meer mensen te bereiken om zo hun zelfredzaamheid en participatie te bevorderen? Bekijk het inspiratiedocument dat met vijf Bibliotheken is ontwikkeld! In zo'n 20 praatplaten komen veel issues mét aanpakken aan de orde. Gebruik ze ter inspiratie of als leidraad voor een gesprek met of presentatie aan gemeente en partners.

Download inspiratiedocument

Proef met interactieve webinars: Hoger bereik
Neem op 2 oktober deel aan een webinar over beter bereiken van Nederlandstalige laaggeletterden (NT1'ers). Dit webinar is het eerste in een proef met webinars voor medewerkers van Bibliotheken. Hiermee onderzoekt de KB deze manier van kennis delen op de werkplek.

Week van de Alfabetisering terugblik en vervolg

Week van de Alfabetisering en mooi vervolg
Na een actieve Week van de Alfabetisering loopt deze week de Bibliotheekcampagne. Zo houden we de aandacht voor activiteiten vast: op twaalf NS-stations (300 digitale borden) wordt de link gelegd tussen de aanpak van laaggeletterdheid en de Bibliotheek.

Naar highlights en vervolg

Aanmelden landelijke dag

Landelijke dag Basisvaardigheden: meld je aan!
Op 8 november gaat het over meer mensen bereiken, en om de stappen van uitleencentrum naar maatschappelijke Bibliotheek. Met een prikkelend ochtendprogramma, onder leiding van Sabine Uitslag, met o.a. Job Cohen en Sarah Sylbing. De middag sprankelt van lezingen, workshops en debatten over diverse thema’s en doelgroepen.

Aanmelden landelijke dag

BOP-enquête Basisvaardigheden 2017

Resultaten BOP-enquête basisvaardigheden 2017
Het rapport 'Dienstverlening openbare bibliotheken rondom basisvaardigheden voor volwassenen' geeft een beeld van het basisvaardigheden-aanbod van Bibliotheken. Het aanbod is in 2017 iets breder geworden en op veel terreinen is groei te zien.

Download het rapport

Portal Werk & Inkomen

Nieuwe pagina voor aanpak van Werk & Inkomen
Bibliotheekenbasisvaardigheden.nl is aangevuld met een pagina over hoe je het domein Werk & Inkomen verder vorm en inhoud kunt geven. Met suggesties voor aanpakken en voorbeelden van collega-Bibliotheken.

Bekijk de mogelijkheden

Bibliothteekinzicht.nl
Bibliotheekinzicht.nl over onderzoek
Op deze nieuwe website bundelt de KB kennis uit onderzoeken die inzicht geven in de staat van het openbare-bibliotheekstelsel. Een aparte rubriek is gewijd aan basisvaardigheden, met heldere artikelen en (onderzoeks)bronnen.
Naar de nieuwe website

Poster Welkom in de Bibliotheek

Fotostrip en poster in 7 talen te bestellen
Rijnbrink heeft een fotostrip en poster ontwikkeld die nieuwkomers wijzen op de mogelijkheden van de Bibliotheek. Beide met de titel 'Welkom in de Bibliotheek'. Ze zijn beschikbaar in zeven talen: Nederlands, Engels, Arabisch, Tigrinya (Eritrea), Dari (Afghanistan), Pools en TurksJe kunt ze bestellen tot 30 september.
Tip: denk daarbij ook aan je samenwerkingspartners.

Bestel de materialen

Jetze Dam

Interview Jetze Dam over Letter voor Letter
Letter voor Letter is een muzikaal programma met René Karst en Carola Smit. Het is bedoeld om Drentse laaggeletterden op weg te helpen naar beter lezen en schrijven. Jetze Dam van theater de Nieuwe Kolk in Assen zette het project op met de Drentse Bibliotheken, Taalhuizen en theaters.

Lees het interview