Nieuwsbrief met o.a. Kennisdag Laaggeletterdheid en update project Hoger bereik
mei 2018

Belastingdienst_logo

Samenwerking Belastingdienst
De aangifteperiode 2017 is voorbij. In Bibliotheken is veel werk verzet om mensen te ondersteunen. Om de inzet in kaart te brengen, ontvangen Bibliotheken nu een uitnodiging voor de BOP-module Belastingdienst. Het invullen hiervan is verplicht gesteld in de subsidieregeling. Evalueer ook met je partners en bespreek wat je verder kunt doen. Ook buiten de aangifteperiode kun je hulp bieden rond belastingzaken.

Bekijk de inspiratie

GIDS wordt uitgebreid
G!DS wordt uitgebreid
De G!DS-pagina is voor de aangifteperiode goed gevuld met belastingactiviteiten. Sinds kort gebruikt ook Taalzoeker van L&S G!DS. Speerpunt is het aanbod via G!DS verder te verbreden. Gegevens bijhouden blijft dus belangrijk. Plan je een cursus Digisterker? Meld dit, mét de data in G!DS. SPN en KB werken aan een landelijk dekkende sociaal-educatieve kaart. In een volgende nieuwsbrief lees je wat dit voor jouw Bibliotheek betekent.
Hulp bij G!DS-invoer

Tel je geld
Promotietoolkit Tel je geld
Veel kwetsbare burgers hebben ook financiële problemen. De cursus Tel je Geld helpt inzicht geven in inkomsten en uitgaven. Op de portal Landelijke huisstijl vind je materiaal om deze cursus te promoten.
Gebruik de materialen

Frontoffice

Leertraject Frontoffice en basisvaardigheden
Cruciaal is dat álle Frontoffice-medewerkers weten wat hun Bibliotheek kwetsbare mensen te bieden heeft. Zo kunnen zij klanten goed ondersteunen. Kennis van klantbehoefte, aanbod van de Bibliotheek en de verantwoordelijke collega: dat is het terrein van het leertraject Frontoffice en basisvaardigheden dat in september beschikbaar komt.

Neem een voorproefje

Leergang Consulent Basisvaardigheden

Leergang Consulent Basisvaardigheden: vierde editie
Ben jij de spil tussen je collega's die werken in het sociaal domein? Dan is de leergang Consulent Basisvaardigheden iets voor jou. Je kunt je nu inschrijven voor alweer de vierde editie, start 4 september. In acht dagen doorgrond je het complexe landschap van basisvaardigheden. Leer je allianties vormen en samenwerken. En weet je hoe je de collectie optimaal kunt inzetten.

Week van de Alfabetisering
Doe mee: samen voor een geletterd Nederland
Doe mee met de Week van de Alfabetisering (3-9 september). De 14e editie komt eraan. Dit jaar werkt de KB hierin samen met de Stichting Lezen & Schrijven rond onder meer promotiematerialen voor Bibliotheken. Vermeld de activiteiten van jouw Bibliotheek op de speciale website.
Voorbeeldactiviteiten

Zorgvragen

Pilots rond zorgvragen
In samenwerking met het Ministerie van WVS lopen er drie pilots in Deventer, Dalfsen en Zoetermeer. Hierin kijken we welke rol de Bibliotheek kan spelen voor mensen met vragen rond zorg. Zo verwijst de Bibliotheek hen door naar de juiste instantie via de sociale kaart, ontsluit zij gezondheids-informatie én faciliteert zij spreekuren van partners.

Pilots Hoger bereik

Hoger bereik: eerste tools beschikbaar
De tien pilot-Bibliotheken zijn hard aan de slag om de mogelijkheden te onderzoeken voor een hoger bereik van kwetsbare burgers. De tools die zij gebruiken zijn nog in ontwikkeling, maar al wel beschikbaar voor alle Bibliotheken.

Aan de slag met de tools

Overleven in de informatiesamenleving

De Bibliotheek als hulp om de hoek
Hoe bereiken we met de gemeente en lokale partners mensen die buiten de boot vallen door gebrek aan basis-vaardigheden? Hoe ondersteunen we hen om uitsluiting tegen te gaan? Dit zijn de hoofdvragen van de KB-middagsessie van het VNG-congres op 26 juni onder leiding van Pieter Hilhorst. Denk je mee over concrete oplossingen?

Vacatures basisvaardigheden

Nieuw op portal BBV: vacatures
Wist je al dat je vacatures kunt melden op het gebied van basisvaardigheden? Wij vermelden ze graag op de portal Bibliotheek en basisvaardigheden. En wie weet vind jij hier binnenkort je nieuwe baan.

Naar de vacatures

Geert van der Wal

'Zorg dat je partners in een gespreid bedje komen'
Zwollenaren konden drie dagen lang hun belastingaangifte laten doen bij Stadkamer in Zwolle. En dat deden ze! Driehonderd aangiften verder kijkt Geert van der Wal voldaan terug. Een uitstekende samenwerking met sociaal raadslieden en studenten.

Lees het interview