Bekijk de nieuwsbrief online
april 2018
 
Bekijk het programma
Kennisdag Laaggeletterdheid: voorkomen en bestrijden
Kom op 17 mei naar deze kennisdag en neem je collega mee. We gaan op zoek naar de verbinding en wisselwerking tussen benaderingen gericht op kinderen en op ouders. Ook krijg je handvatten om dit in je eigen organisatie vorm te geven.
Bekijk het programma
 
Belastingdienst_logo

Belastingdienstverlening loopt voorspoedig
Bibliotheken hebben veel werk verzet om burgers te helpen bij de belastingaangifte. De aangifteperiode loopt nog, maar conclusie is nu al dat in 2018 meer mensen in Bibliotheken worden geholpen dan in 2017. Twee sociaal raadslieden vertellen over hun ervaringen met hulp bieden.

Lees het interview
 
Goed nieuws over Tel mee met Taal
Goed nieuws over Tel mee met Taal
Actieprogramma verlengd tot eind 2019: de extra termijn dient vooral om te bespreken hoe laaggeletterdheid verder aan te pakken. Verder wordt het budget structureel verhoogd met 5 miljoen euro.
Nog 2 miljoen subsidie voor taalcursussen voor ouders via Tel mee met Taal. Ook Bibliotheken komen in aanmerking. Je kunt je aanvraag indienen tot 30 juni 2018.
 
DeBroekriem
Promotiemateriaal DeBroekriem
Op de portal Landelijke huisstijl vind je nu materiaal om de meet-ups voor werkzoekenden van DeBroekriem te promoten. Kant-en-klaar of aanpasbaar met jouw eigen teksten en logo’s.
Gebruik de materialen
 
Pilots Hoger bereik

Update pilots Hoger bereik 
Tien pilotbibliotheken onderzoeken hoe zij kwetsbare mensen beter kunnen bereiken. De plannen zijn ingeleverd en zij denken na over vragen als: Waar zit de energie in het netwerk? Hoe vraag je aandacht voor laaggeletterdheid? Hoe maken we aanbod op maat?

Volg de aanpak
 
Collectie op portal BBV

Onderdeel Collectie gepubliceerd op portal BBV
De portal Bibliotheek en basisvaardigheden is nu uitgebreid met de eerste informatie over de collectie voor laagtaalvaardigen. Je vindt er de rubrieken Indeling & niveaus, Gebruik, Onderdelen, Praktisch en Voorbeelden van collega's.

Ga naar Collectie
 
Week van de Alfabetisering
Week van de Alfabetisering
Samen met Stichting Lezen & Schrijven vragen we in deze Week van de Alfabetisering (3-9 september) aandacht voor werken aan taalvaardigheid in de Bibliotheek. Beantwoord de enquête zodat we je de gewenste materialen kunnen bieden. Verder worden de materialen van de taalvaardigheids-campagne 2017 aangepast. 
Naar plannen en enquête
 
Kosten

Maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid
Onderzoek toont opnieuw het belang om laaggeletterdheid aan te pakken. Het onderzoeksrapport en een artikel in NRC hierover belichten de hoge kosten van laaggeletterdheid, zowel voor de betrokken mensen zelf als voor de samenleving in het algemeen.

Bekijk de kosten
 
Lees de publicaties
Nieuwe publicaties over taalvrijwilligers en over bedrijven
ProBiblio bracht in de afgelopen maand vier publicaties uit: twee over taalvrijwilligers en hun deskundigheids-bevordering. En twee over de samenwerking tussen Bibliotheek en bedrijven rond basisvaardigheden.
Lees de publicaties
 
Dirry van de Grampel

'Grijp je kans, overal waar je kunt!'
Bibliotheek Twenterand heeft mooie eerste stappen gezet om preventieve en curatieve activiteiten met elkaar te verbinden. Een aanpak om de cyclus van laaggeletterdheid te doorbreken. Via de kinderen bereikt zij laagtaalvaardige ouders. Dirry van de Grampel, coördinator Educatie vertelt er meer over.

Lees het interview
 
Meer nieuws

 

 

Agenda
17 april - Startdag Walk & Talk  
17 april - Webinar Volgsysteem Oefenen.nl  
17 april - Gratis webinar Online werken aan sollicitatie- en werknemersvaardigheden
24 april - Startdag Walk & Talk   
26 april - Gesprekstafel BBV voor directeuren  
15 mei - Webinar NT1-programma's Oefenen.nl  
17 mei - Studiedag Laaggeletterdheid: voorkomen en bestrijden  
22 mei - Trainingsdag DeBroekriem: bijeenkomsten voor werkzoekenden organiseren 
15 juni - Gesprekstafel BBV voor directeuren  
26-27 juni - VNG-congres Over je grenzen heen
3-9 september - Week van de Alfabetisering  
8 november - Landelijke dag Basisvaardigheden - Agora in Lelystad

 
Afmelden of gegevens wijzigen? Klik hier.