Laaggeletterdheid: voorkomen en bestrijden

17 mei 2018 | Utrecht

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Kom op 17 mei naar deze kennisdag en neem je collega mee. Laten we onze krachten bundelen!

De dag is volgeboekt; je kunt je op de wachtlijst laten zetten.

Dat laaggeletterdheid in onze talige samenleving voor veel problemen zorgt, hebben we al langer goed in het vizier. Laaggeletterdheid staat vaak niet op zichzelf. Kinderen van taalzwakke ouders hebben zelf ook meer kans om laaggeletterd te worden. Laaggeletterdheid wordt van generatie op generatie doorgegeven, waardoor een cyclus ontstaat.

Hoger bereik
Het programma Bibliotheek en basisvaardigheden legt in 2018 de nadruk op hoger bereik. De laaggeletterde doelgroep is moeilijk te bereiken, doordat er een taboe rust op het onderwerp, wat schaamte in de hand werkt. Deze mensen blijven dan ook vaak onder de radar. Een van de manieren om hen te bereiken is via hun kinderen. Zij komen immers wel met hun kinderen naar het consultatiebureau, op school en zelfs in de Bibliotheek.

Activiteiten verbinden
Door op deze plekken de activiteiten voor (kleine) kinderen te verbinden aan de activiteiten van het Taalhuis, kunnen we een grote slag slaan in het bereik van deze doelgroep. Als deze mensen zelf beter worden in taal, kunnen zij ook beter de taalontwikkeling van hun kinderen stimuleren en de kansen van hun kinderen vergroten. Zo kunnen wij de cyclus van laaggeletterdheid doorbreken. Laten we daarom de krachten bundelen en laaggeletterdheid effectiever aanpakken.

Vraag je collega mee
We geven deze krachtenbundeling een boost op 17 mei. We gaan dan gezamenlijk op zoek naar de verbinding tussen benaderingen gericht op kinderen en op ouders. Ook krijg je handvatten om dit in je eigen organisatie vorm te geven. Kom daarom met zijn tweeën: een collega die werkt voor de doelgroep 0-18 (bijvoorbeeld leesconsulent, onderwijsspecialist) en een collega die werkt voor de doelgroep 18+ (bijvoorbeeld als consulent Basisvaardigheden, consulent Volwasseneneducatie of medewerker Taalhuis).

Inspirerende dag
Het wordt een dag vol inspiratie en concrete aanknopingspunten voor je eigen praktijk. ’s Ochtends zet een aantal sprekers ons door hun scherpe perspectief aan het denken. We kunnen alvast de eerste namen verklappen: Christine Clement (CINOP), Ruud Hakvoort (directeur Bibliotheek Helmond-de Peel) en dagvoorzitter Jacqueline Roelofs (Biblionet Groningen).
In de middag zijn er workshops waarin onderwerpen interactief aan bod komen. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de expertise om met de doelgroep van laaggeletterde ouders om te gaan? Of over vrijwilligersbeleid? Of over de gevolgen voor de interne bibliotheekorganisatie van een grotere focus op het laaggeletterde gezin? Wil je (intensiever) aan de slag met Taalklassen voor ouders op scholen of met programma’s waar nu de verbinding al wordt gezocht zoals de BoekStart-coach en de VoorleesExpress? 

Zorg dan dat je er op 17 mei bij bent!

Programma

10.00 uur   Inloop, ontvangst en inschrijving voor deelsessies (twee rondes)

10.30 - 10.45 uur   Welkom door dagvoorzitter Jacqueline Roelofs, manager Markt & Innovatie, Biblionet Groningen
Waarom deze dag? - Interview met Adriaan Langendonk, programmacoördinator Kunst van Lezen, Stichting Lezen/KB en Maaike Toonen, programmacoördinator Bibliotheek en basisvaardigheden, KB

10.45 - 11.15 uur   Natascha Notten, Radboud Universiteit Nijmegen: Opvoeding, ongelijkheid en (digitale) geletterdheid

11.15 - 11.45 uur   Christine Clement, CINOP: Visie op family literacy, intergenerationeel leren en educatief partnerschap

11.45 - 12.00 uur   Jacqueline in gesprek met Christine, Natascha en de deelnemers

12.00 - 13.00 uur   Lunch

13.00 - 14.00 uur   Deelsessies, ronde 1

14.10 - 15.10 uur   Deelsessies, ronde 2

15.10 - 15.30 uur   Plenaire afsluiting: terugkoppeling van de dag en vooruitkijken: Wat ga je morgen doen om de verbinding verder in gang te zetten?

15.30 uur   Napraten, drankje en hapje

Datum: donderdag 17 mei 2018
Locatie: UCK, Utrecht
Kosten: deelname is gratis
Inschrijven: de dag is volgeboekt; je kunt je op de wachtlijst laten zetten. Stuur een mail naar Seher Hazinedar, e-mail seher.hazinedar@kb.nl
Organisatie: KB (Bibliotheek en basisvaardigheden), Kunst van Lezen en SPN