Wereldvluchtelingendag: ook in de Bibliotheek

Gepubliceerd op: 30 april 2019 14:04

Op donderdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Om hieraan in de Bibliotheek aandacht te besteden, maakte Rijnbrink een toolkit met veel informatie over collectie en programmering, en mogelijke samenwerking met VluchtelingenWerk en het Rode Kruis. De toolkit is voor alle bibliotheken beschikbaar.

Wereldvluchtelingendag 2019
Op donderdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag; dan staan we stil bij het feit dat er wereldwijd 68,5 miljoen mensen op de vlucht zijn (cijfers 2017). In 2018 vroegen 20.353 mensen asiel aan in Nederland. Het grootste deel van hen is afkomstig uit Syrië en Iran. Lees meer over de huidige situatie van vluchtelingen wereldwijd.

Wat kan jouw Bibliotheek betekenen?
Wereldvluchtelingendag is een uitgelezen kans om met partners aandacht te vragen voor het maatschappelijke vraagstuk van vluchtelingen en integratie. Denk bijvoorbeeld aan het Rode Kruis en VluchtelingenWerk. De Bibliotheek is dé plek voor ontmoeting en debat waar iedereen zich thuis kan voelen.
Rijnbrink geeft veel tips om op 20 juni met vluchtelingen en statushouders én elkaar in gesprek te gaan. Zo kun je bijdragen aan (meer) wederzijds begrip en de integratie te bevorderen. Natuurlijk kan dat ook ná 20 juni.

Samenwerken met het Rode Kruis
Het Rode Kruis verleent ook hulp buiten Nederland en zet zich voortdurend in voor vluchtelingen wereldwijd. Zo heeft zij veel kennis opgebouwd. Lees over de mogelijkheden voor samenwerking.

Toolkit

Collectie

• Titellijst Vluchtelingen
  • Titellijst Vrijheid en democatie
  • Meertalige collectie

Programmering

• Foto-expositie/film
  • Schrijvers en sprekers
  • Bakkie doen?

• Fotostrip en poster (te bestellen tot 1 mei)

Projecten in de Bibliotheek

• ThuisTaal
  • PraatjesMaken
  • Verhaal Ver weg en Lokaal

Bekijk de toolkit met alle mogelijkheden.