Persbericht Bibliotheken geven uitleg en informatie over nieuwe donorwet

Gepubliceerd op: 1 juli 2020 10:54

Gisteren is dit persbericht verzonden.

Mensen die vragen hebben over de nieuwe donorwet of het Donorregister kunnen hiervoor vanaf 1 juli ook bij openbare bibliotheken terecht. Zij krijgen hier meer uitleg over de nieuwe wet of hulp bij het invullen van hun keuze of ze wel of geen donor willen zijn. Hiermee geven bibliotheken verdere invulling aan hun informatiefunctie en de positionering van de brede, maatschappelijke bibliotheek. Deze dienstverlening is tot stand gekomen in samenwerking met de KB, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Stichting Digisterker.

De bibliotheken bieden deze dienst aan vanwege de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 in werking treedt. Tussen 1 september 2020 en maart 2021 ontvangt iedere burger die nog geen keuze heeft gemaakt maximaal twee keer een brief, met daarin het verzoek om dit alsnog (digitaal) te doen. Maakt iemand na beide brieven nog steeds geen keuze? Dan wordt hij/zij toegevoegd aan het Donorregister met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en ontvangt hiervan een brief ter bevestiging. Men kan deze keuze overigens zelf altijd weer wijzigen. Met name mensen die het lastig vinden de nieuwe wet te begrijpen of moeite hebben om via de computer of een formulier hun keuze in te vullen, zijn van harte welkom in de bibliotheek.

‘Of je orgaandonor wilt worden of juist niet, dat is voor de bibliotheken niet belangrijk’, aldus Lidy Vos, directeur Bibliotheek Rivierenland. ‘We willen er zijn voor die mensen die behoefte hebben aan meer uitleg of hulp bij het invullen van het keuzeformulier. Dit past bij de onafhankelijke en neutrale informatiefunctie van de Bibliotheek’.

‘Op dit moment heeft de helft van de Nederlanders nog niet aangegeven of zij orgaandonor wil zijn’ zegt Stephanie Verhagen, projectleider Donorregistratie bij de KB. ‘De verwachting is dan ook dat veel mensen straks vragen hebben over de nieuwe wet, de brief of het invullen van hun keuze. Dan is het belangrijk dat er een plek is waar men dichtbij huis terecht kan voor extra uitleg of informatie’.

Meer informatie over de nieuwe donorwet, en over de diensten die de bibliotheken op het gebied van donorregistratie aanbieden, kan hier worden gevonden.

Over de KB
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. We verzamelen, bewaren en delen alle publicaties uit en over Nederland. Met onze (digitale) collecties en onze expertise brengen we mensen in aanraking met de kracht van het geschreven woord. Zo willen we iedereen de mogelijkheid bieden om te lezen, te leren of onderzoek te doen en zich daardoor verder te ontwikkelen. Dit doen we samen met onze erfgoedpartners, de openbare bibliotheken en wetenschappelijke instellingen. Zo dragen we bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. www.kb.nl