Oefenen.nl: accounts hergebruiken

Gepubliceerd op: 9 oktober 2019 08:45

Het aantal deelnemers aan Oefenen.nl via de Bibliotheek groeit. Dat is mooi. Dat vraagt wel om meer aandacht voor het tijdig ontkoppelen van deelnemers die klaar zijn. Zo hebben we landelijk beter zicht op het exacte aantal deelnemers.

Voor elke deelnemer die wil oefenen in de Bibliotheek, heb je een account nodig binnen de licentie die de KB met Oefenen.nl afsloot. Bovendien koppel je de deelnemer in het Volgsysteem aan een groep*.

Deelnemer klaar? Ontkoppelen!
Alle deelnemers die klaar zijn met de cursus (of afhaken) en niet meer in de Bibliotheek komen oefenen, moeten ook weer ontkoppeld worden van de groep. Zij kunnen thuis gewoon verder oefenen met hun eigen account, maar zijn in het Volgsysteem niet meer te zien. De begeleiders van de groepen ontkoppelen deze deelnemers.
Ben je beheerder voor Oefenen.nl in de Bibliotheek, wijs de begeleiders dan hierop en houd in de gaten of dit ook echt gebeurt. Doe dit door het jaar heen, dan kost het minder tijd en houd je makkelijker overzicht.
Bekijk het instructiefilmpje hoe je ontkoppelt.

Accounts hergebruiken
Aan het begin van elk jaar verzorgt Oefenen.nl een reset van het systeem. Op dat moment komen alle ontkoppelde accounts weer vrij voor hergebruik. Ze blijven toegekend aan dezelfde Bibliotheek. Heb je voor 31 december ontkoppeld, dan krijg je deze accounts weer 'terug' voor de komende periode.
NB: je ziet de ontkoppelde accounts dus eenmaal per jaar terugkomen.

Accounts (nog) niet nodig?
We zien dat een aantal bibliotheken (lang) niet al hun accounts gebruiken. Heeft jouw Bibliotheek de voorraad accounts niet direct nodig omdat er geen of weinig nieuwe cursussen zijn gepland? Laat het dan weten, dan verdelen we (een deel) van deze accounts over andere bibliotheken. Mocht je er later toch nodig hebben, dan kun je altijd bij vragen via basisvaardigheden@kb.nl.

Dank voor je medewerking.

Deelnemers (ont)koppelen: zie de handleiding op de homepage van het Volgsysteem (inlog nodig).
Informatie voor bibliotheken op Oefenen.nl
Algemene informatie over de KB-licentie op Oefenen.nl
Karin Ottenhoff, projectmedewerker programma de Bibliotheek en basisvaardigheden

*Deelnemers kunnen in de Bibliotheek alleen tegelijk inloggen als ze zijn gekoppeld aan een groep. Is dit niet gebeurd, dan krijgen zij een foutmelding bij het inloggen. Het maakt hierbij niet uit of de deelnemer in een groep zit of individueel oefent.