Nieuw in ons team: Tirza de Fockert

Gepubliceerd op: 6 maart 2020 11:03

Het team de Bibliotheek en basisvaardigheden van de KB is gegroeid: we verwelkomen ons vijfde teamlid. Maak ook kennis met Tirza.

Mijn naam is Tirza de Fockert, en sinds een maand werk ik bij de Koninklijke Bibliotheek als beleidsmedewerker Basisvaardigheden. In deze functie zal ik me bezighouden met uiteenlopende projecten rond de Bibliotheek en basisvaardigheden – van digitale inclusie tot inburgering en van de Inloopschool in het kader van de pilot Leven Lang Ontwikkelen tot het Europese project Digital Travellers.

Hoewel nieuw in de bibliotheekwereld, lopen taal, inburgering en boeken als een rode draad door mijn carrière. Tijdens mijn studie antropologie kwam ik via De Bezige Bij terecht bij Uitgeverij Boom, waar ik me jarenlang bezig hield met leermiddelen voor Nt2 en inburgering. Hetzelfde deed ik later bij Uitgeverij Coutinho. Bij Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer was ik projectleider van de informele taalprojecten.

Sinds mei 2018 zet ik me bovendien in de Amsterdamse gemeenteraad in voor onder meer een betere inburgering, maar ook voor betere voorzieningen voor mensen met minder taal- of digitale vaardigheden. Alleen als we drempels in onze maatschappij verlagen, en niet alleen bezig zijn met mensen over drempels heen helpen, kunnen we er voor zorgen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving.

Als ik niet bezig ben de wereld te proberen te veranderen, verken ik graag de beste eettentjes van Amsterdam e.o. met mijn vriendin, met wie ik in de nabije toekomst hoop te trouwen. Ook struin ik graag concertjes af of lees ik. Mijn lievelingsschrijfster is Virginia Woolf, en mijn favoriete boek De Meester en Margarita van Mikhail Boelgakov.

Mocht je meer van me willen weten – of van de projecten waar ik bij de KB mee bezig ben, stuur me gerust een mail!