KB lanceert de Effectenmonitor voor openbare bibliotheken

Gepubliceerd op: 13 februari 2019 09:48

Het zichtbaar maken van maatschappelijke waarde is onder bibliotheken een breed gedragen wens, maar het is ook een complex proces. Met de landelijke Effectenmonitor wil de Koninklijke Bibliotheek bibliotheken hierbij ondersteunen.

Over de Effectenmonitor
De Effectenmonitor omvat vier onderzoeksmodules waarmee bibliotheken de effecten van hun educatieve cursussen kunnen meten. Je kunt de monitor inzetten bij cursussen op het gebied van:
1. computer & internet (digitale basisvaardigheden zoals Klik & Tik)
2. sociale media (zoals Klik & Tik. Het internet op)
3. e-overheid (Digisterker)
4. de Nederlandse taal

Via deze vier onderzoeksmodules legt de Bibliotheek haar cursisten bij aanvang en na afronding van een cursus een vragenlijst voor (online of op papier). Hiermee wordt inzichtelijk in hoeverre de cursisten positieve veranderingen ervaren in hun niveau van vaardigheden en in hun dagelijks leven.
De onderzoeksgegevens worden anoniem verwerkt via een centrale digitale portal. Via deze portal heeft de Bibliotheek toegang tot een persoonlijke bibliotheekomgeving. Hier kan zij op elk gewenst moment de resultaten uit haar eigen metingen opvragen en uitdraaien.

Deelname
Alle bibliotheken kunnen deelnemen aan de Effectenmonitor. Wij adviseren om hiervoor één monitorcoördinator te benoemen. Deze coördinator schrijft zich in namens de Bibliotheek en coördineert de verzameling en rapportage van onderzoeksgegevens. Deze persoon kan ook collega’s en vrijwilligers instrueren bij het invoeren van gegevens en het uitzetten van vragenlijsten.

Je kunt nu al inschrijven voor de Effectenmonitor, via helpdesk@effectenmonitorkb.nl. Begin april gaat de monitor open voor gebruik. Alle voorinschrijvers ontvangen dan een mail met een link naar de portal. Hier kan de monitorcoördinator een inlog aanmaken. Deze inlog leidt naar de persoonlijke digitale bibliotheekomgeving. Vanuit deze omgeving kan men de vragenlijsten uitsturen en de onderzoeksresultaten opvragen en uitdraaien, en vergelijken met het landelijk gemiddelde van deelnemende bibliotheken.

Instappen kan tot 30 april.

Kosten
In 2019 kun je via de Effectenmonitor gratis deelnemen aan twee onderzoeksmodules, waarvan de module E-overheid vast onderdeel uitmaakt. Hiermee blijft de evaluatie als vast onderdeel van het programma Digisterker gewaarborgd.
Boven op de twee gratis modules kun je een of twee extra onderzoeksmodules inzetten. Voor extra module(s) betaalt de Bibliotheek een eigen bijdrage:
• één extra onderzoeksmodule: € 224,-* per jaar
• twee extra onderzoeksmodules: € 448,-* per jaar
*Afhankelijk van het aantal deelnemende bibliotheken kan dit bedrag lager worden. Eind april, na sluiting van de inschrijving, maken wij het definitieve bedrag bekend. De genoemde bedragen zijn maxima.

Startbijeenkomst rondom de Effectenmonitor

We organiseren op dinsdagmiddag 19 maart een bijeenkomst over de Effectenmonitor. De bijeenkomst vindt plaats van 13.30 tot 16.30 uur bij De Observant in Amersfoort. Aanmelden kan tot dinsdag 12 maart. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers. De plaatsing is op volgorde van aanmelding voor de startbijeenkomst. Deelname is gratis.

Webinar 'Meedoen aan de Effectenmonitor'
Een praktische en kortere toelichting op de Effectenmonitor krijg je ook tijdens het webinar 'Meedoen aan de Effectenmonitor' op dinsdagmiddag 12 maart van 14.00 tot 14.30 uur. Je kunt je aanmelden voor het webinar. Na afloop is het webinar terug te zien.

Zeer binnenkort komen de volgende documenten beschikbaar:

1. een beknopte beschrijving van de vier onderzoeksmodulen
  2. een handleiding voor deelname
  3. een overzicht van veel gestelde vragen met antwoorden

Inhoudelijke vragen over de Effectenmonitor, de bijeenkomst en het webinar kun je mailen aan Marjolein Oomes, kennisadviseur bij de KB.
Met vragen over aanmelden voor de Effectenmonitor, werkwijze en techniek kun je terecht bij de Helpdesk