Dienstverlening donorregistratie volgende maand van start

Gepubliceerd op: 10 juni 2020 10:41

Het is bijna zover, de nieuwe donorwet gaat 1 juli in. Bibliotheken ontvangen volgende week VWS-voorlichtingsmateriaal en de nieuwe overheidscampagne start half juli. In dit bericht vind je de link naar het webinar van 8 juni, met alle informatie over de wet, het laatste nieuws over de campagne en de materialen die je vanaf volgende week kunt inzetten.

Webinar
Op maandag 8 juni was het webinar 'Aan de slag met donorregistratie' dat ruim 160 mensen volgden. Carola Schrijvers (ministerie VWS), Stephanie Verhagen (KB) en Kim Keijsers (Digisterker) bereidden hierin de bibliotheken voor op de nieuwe dienstverlening. Onderwerpen waren de nieuwe donorwet, de beschikbare materialen en de rol van de bibliotheek in deze samenwerking.
Webinar gemist? Je kunt het webinar alsnog bekijken*. Bekijk ook de antwoorden op de vragen die tijdens het webinar zijn gesteld. Je vindt dit overzicht ook in de groep Donorregistratie op BiebtoBieb.

*Volledige uitzending Aan de slag met donorregistratie

Pakket voorlichtingsmateriaal VWS
In de week van 15 juli ontvingen alle hoofdvestigingen van bibliotheekorganisaties een startpakket met voorlichtingsmateriaal van het ministerie van VWS, eventueel samen met extra besteld materiaal. Wil je meer of extra materiaal (folders en infographics zijn in negen talen beschikbaar) bestellen of downloaden? Dit kan op https://donorregister.bibliomedia.nl. Het materiaal is gratis. Je betaalt bij verzending alleen de portokosten. Houd wel rekening met een levertijd die kan oplopen tot een paar weken.

Nieuwe voorlichtingscampagne
Half juli start de Rijksoverheid met een nieuwe campagne over de donorwet. De campagne maakt duidelijk dat de wet per 1 juli is ingegaan. Ook wordt uitgelegd dat als je nog geen keuze hebt gemaakt, je na 1 september een of meer brieven ontvangt. In deze brief wordt de bibliotheek genoemd als plek voor meer uitleg en informatie. Bekijk de brieven op de themapagina Donorregistratie.
Het verzendschema van de brieven is begin juli bekend en we publiceren dit direct daarna op de themapagina.
Het ministerie bekijkt nog of en hoe de bibliotheek in de campagne genoemd kan worden. We laten het weten, zodra dit bekend is.

Nieuwe folders en campagneposters
Vanwege de nieuwe voorlichtingscampagne die half juli start, komen er nieuwe campagneposters beschikbaar. Die kun je inzetten om de donorwet in jouw vestiging onder de aandacht te brengen. Deze posters zijn vanaf eind juli bij te bestellen op https://donorregister.bibliomedia.nl.
Na 1 juli wijzigt ook de huidige roze folder over het nieuwe Donorregister. In de nieuwe editie staat 1 juli als verleden tijd vermeld. De folder is verder aantrekkelijker gemaakt voor de doelgroep (onder andere minder tekst). De nieuwe folder en de taaledities zijn in ieder geval voor 1 september beschikbaar. Zodra ze zijn verschenen, kun je ze bestellen via https://donorregister.bibliomedia.nl. We zullen dit vermelden via de kanalen van de KB en Digisterker. De huidige folder in het startpakket klopt inhoudelijk nog steeds, dus je kunt de voorraad gewoon opmaken.

Poster Donorregistratie met vijf modellen

Marketingtoolkit aanpasbaar promotiemateriaal
Om je activiteiten rondom de donorregistratie onder de aandacht te brengen, kun je het aanpasbare promotiemateriaal gebruiken. Dit heeft een 'bibliotheek- en donorregister-huisstijl' en je kunt er je eigen tekst en logo aan toevoegen. Dit materiaal vind je in de toolkit op www.landelijkehuisstijl.nl onder het kopje Marketingtoolkits.
De beelden op het materiaal in de portal (zie afbeelding hiernaast) zijn rechtenvrij tot eind oktober 2020 en worden half juli vervangen door het beeld van de nieuwe landelijke campagne (zie vorige alinea). Poster en beeldmateriaal uit de eerste en tweede campagne kunnen tot 31 oktober naast elkaar worden gebruikt.

Filmpje
De Bibliotheek Hoorn maakt een promotiefilmpje waarin een bibliotheekmedewerker (Mariska Rep) vertelt dat men bij de bibliotheek terechtkan met vragen over donorregistratie. De verwachting is dat het filmpje eind juni klaar is. Het wordt via het bibliotheekkanaal op YouTube ontsloten. Je kunt dit filmpje als je wilt, komend jaar gebruiken voor social, narrowcasting of bijvoorbeeld op de lokale tv.

Themapagina Donorregistratie