Digitale inclusie: update

Gepubliceerd op: 12 februari 2020 14:48

Voor de bibliotheken die begin dit jaar starten met het Informatiepunt Digitale Overheid was er op 11 februari een kennismaking met de uitvoeringsorganisaties, waaronder drie nieuwe partijen. Verder is een landelijke campagne in ontwikkeling, zijn er nieuwe tools voor marketing en inrichting, én is een blueprint-pagina beschikbaar.

Startbijeenkomst 11 februari
Op dinsdag 11 februari vond voor startende bibliotheken de eerste kennismakingsbijeenkomst plaats van deskundigheidsbevordering Digitale Inclusie bij de SVB in Utrecht.
Acht Manifestgroep-partijen en drie nieuwe uitvoeringsorganisaties stelden zich voor aan ongeveer 60 projectleiders van zo’n 45 bibliotheken en POI’s. Dat zijn: Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, SVB, UWV, DUO en nieuw zijn RDW, LBIO en Raad voor Rechtsbijstand.
Daarnaast kregen de projectleiders een toelichting:

• op het leertraject en welke ondersteuning zij nog meer kunnen verwachten vanuit de POI’s
  • wat er aan ondersteuning voor marketing en communicatie wordt geboden
  • wat er in G!DS moet worden ingevoerd voor doorverwijzing
  • de sociaal-educatieve kaart

In groepjes wisselden de projectleiders met elkaar en de POI-adviseurs uit hoe ze het IDO in hun eigen Bibliotheek willen vormgeven.

Reacties uit de zaal
“Door deze dag kan ik mijn medewerkers beter begeleiden bij het opzetten van ons Informatiepunt.”
“Het was veel informatie, maar heel nuttig om ‘life’ kennis te maken met de Manifestgroep.”
Later in het jaar (waarschijnlijk juni) volgt een tweede startbijeenkomst voor de bibliotheken die later dit jaar, of begin volgend jaar van start willen met het Informatiepunt Digitale Overheid. Deze datum wordt in de volgende nieuwsbrief bekendgemaakt.

Landelijke campagne
Op dit moment ontwikkelen we een landelijke campagne voor het najaar. Deze campagne kun je ook lokaal inzetten. De filmpjes die hiervan deel uitmaken, zijn naar verwachting eind mei beschikbaar.

Nieuwe tools voor lokale marketing
In de marketingtoolkit Informatiepunt Digitale Overheid vind je nieuwe middelen waarmee je lokaal campagne kan voeren voor het IDO: een radiocommercial, animatie en een filmpje.

Het filmpje is afgeleid van de BtB-versie voor lokale partners en is gericht op het publiek. Je kunt het filmpje op je website of narrowcasting plaatsen, en ook op de kanalen van lokale partners. Ook is het meer campagnematig in te zetten op lokale tv, social et cetera. Je kunt een lokale variant maken met eigen telefoonnummer, adres, logo of zelfs eigen tekst en beeld. De kosten voor het aanpassen naar een lokale variant zijn afhankelijk van je wensen. Neem hiervoor contact op met de maker van de filmpjes, Elco van Staveren, info@denkschets.nl of 06 14 95 66 20.

Nieuwe tools voor inrichting
Ook vind je in de toolkit pennen en een mini-beachflag voor op tafel, voor de inrichting van je Informatiepunt.

Blueprint-pagina
Verder is een blueprint-pagina in ontwikkeling van het IDO binnen het project ‘Haal meer uit de WaaS’. Deze komt in het voorjaar beschikbaar voor bibliotheken.