Campagne nepnieuws van start

Gepubliceerd op: 14 maart 2019 11:33

Op 11 maart startte het ministerie van BZK de campagne 'blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch'. Deze online bewustwordingscampagne maakt deel uit van een brede aanpak die mediawijsheid wil bevorderen. Zeker voor mensen met weinig digitale vaardigheden is nepnieuws herkennen belangrijk.

De campagne moet Nederlanders ervan bewust maken dat het fenomeen nepnieuws bestaat. Ook krijgen ze tips hoe nepnieuws te herkennen.
De campagne heeft een informerend karakter en bestaat uit diverse middelen. Zoals een radiospot en online video over mediawijsheid. Naar deze video kun je verwijzen via de website van de Bibliotheek.
De overheid wil niet aanmerken wat goed of waar is, of juist fout of onwaar, maar mensen leren hoe sociale media, algoritmes en filter bubbels werken.

De brede aanpak nepnieuws en desinformatie is een langetermijnaanpak om te werken aan een bredere bewustwordingsagenda. Het gaat om lespakketten voor scholieren en van tips voor sociale media voor ouderen tot spotjes voor digitaal mindervaardigen.

Ontwikkel je activiteiten, dan kun je die melden aan info@mediawijzer.net.

Lees meer over de campagne.
Lees ook dit bericht in de Volkskrant over nepnieuws.