Resultaat 41 - 50 (van 60)

• Dichtbundel DICHTER verzonden naar alle Bibliotheken

5 juli 2018

Afgelopen week ontving je directeur bijgaande brief en een exemplaar van de dichtbundel DICHTER. Deze speciale editie staat geheel in het teken van laaggeletterdheid. Laat je inspireren door de bundel tot activiteiten in de Week van de Alfabetisering. Uiteraard kun je meer exemplaren bestellen. Samen kunnen we het onderwerp bespreekbaar maken en het taboe doorbreken.

Bekijk details van Dichtbundel DICHTER verzonden naar alle Bibliotheken

• Succesvolle stand en deelsessie Overleven in de informatiesamenleving

4 juli 2018

Op 26 juni was het programma Bibliotheek en basisvaardigheden aanwezig op het VNG Congres in Maastricht met een drukbezochte stand. En met een deelsessie Overleven in de informatie-samenleving in de Bibliotheek in Heerlen. Wethouders worden aangespoord om op de koffie te gaan bij hun Bibliotheekdirecteur en te bekijken wat zij samen kunnen doen rond laaggeletterdheid en zelfredzaamheid. Een boodschap die erin gaat als koek.

Bekijk details van Succesvolle stand en deelsessie Overleven in de informatiesamenleving

• 1 augustus: nieuwe subsidieronde Tel mee met Taal

29 juni 2018

Vanaf 1 augustus start een extra aanvraagperiode van de subsidieregeling Tel mee met Taal. Het Kabinet trekt vanaf dit jaar structureel 5 miljoen euro per jaar extra uit voor de aanpak van laaggeletterdheid. Aanvragen kan van 1 augustus tot en met 15 oktober 2018. Op is op, dus wees er dus snel bij.

Bekijk details van 1 augustus: nieuwe subsidieronde Tel mee met Taal

• Jongeren en digitale overheid: lesmodules en inloopspreekuren

27 juni 2018

Voor Bibliotheken zijn diverse middelen beschikbaar om jongeren beter te laten omgaan met de digitale overheid. Deze zijn het resultaat van een pilot, uitgevoerd door Stichting Digisterker en vier Bibliotheken (Arnhem, Best, Den Bosch, Rotterdam).

Bekijk details van Jongeren en digitale overheid: lesmodules en inloopspreekuren

• Ambities voor Nederland als digitale koploper van Europa

22 juni 2018

Op 16 juni verscheen de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Hierin liggen 24 ambities van het kabinet vast om economische en maatschappelijke kansen van digitalisering te verzilveren. Het gaat om onder meer privacybescherming, cybersecurity, digitale vaardigheden en eerlijke concurrentie.

Bekijk details van Ambities voor Nederland als digitale koploper van Europa

• Je hoeft niet bang te zijn, je mag fouten maken

13 juni 2018

'Taalcafés en cursussen digitale vaardigheden: een kwalitatief onderzoek naar ervaringen en opbrengsten'. Bibliotheken spelen een grote rol in het lokale aanbod in basisvaardigheden, met name taal- en computervaardigheid. Zij bieden deelnemers de mogelijkheid om te oefenen met taal en de computer, Nederlands te spreken, de cultuur te leren kennen en het vervolgens direct toe te passen in het dagelijks leven. Dit gebeurt onder andere door Taalcafés en cursussen digitale vaardigheden zoals Klik & Tik.

Bekijk details van Je hoeft niet bang te zijn, je mag fouten maken

• Documenten voor aanbod aan nieuwkomers in Nederland

12 juni 2018

Sinds februari 2018 is Juan Khalaf ambassadeur van én voor de doelgroep die hem na aan het hart ligt: kwetsbare burgers en specifiek nieuwkomers. Juan heeft materialen ontwikkeld die ook voor collega's nuttig kunnen zijn. We delen ze graag: twee presentaties, waaronder een quiz, en twee themaboekjes Welkom in Nederland en Werken en studeren in Nederland.

Bekijk details van Documenten voor aanbod aan nieuwkomers in Nederland

• Terugblik op kennisdag Laaggeletterdheid: voorkomen en bestrijden

30 mei 2018

Bekijk de presentaties, foto-impressie en verslag van de kennisdag op 17 mei. Alles draait om de verbinding tussen benaderingen gericht op kinderen en op ouders. De deelnemers van deze dag werken dan ook voor zowel jeugd als volwassenen.

Bekijk details van Terugblik op kennisdag Laaggeletterdheid: voorkomen en bestrijden

• Leertraject Frontoffice en basisvaardigheden

8 mei 2018

Jouw Bibliotheek helpt mensen verder. Een aarzelende man meldt zich bij de Frontoffice. Hij is doorverwezen door het UWV om iets aan zijn taal te doen. De medewerker stelt hem op zijn gemak. Na een paar vragen en wat voorzichtige antwoorden, weet zij welke collega hem verder kan helpen.

Bekijk details van Leertraject Frontoffice en basisvaardigheden

• VOG gratis voor vrijwilligers van de Bibliotheek

25 april 2018

Ook jouw Bibliotheek kan een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen voor vrijwilligers. De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft dit mogelijk gemaakt. Dit betekent een flinke besparing voor Bibliotheken.

Bekijk details van VOG gratis voor vrijwilligers van de Bibliotheek