Leesclub voor laaggeletterden

Met een Leesclub Laaggeletterden ervaren volwassenen dat lezen ook leuk kan zijn. Belevend en herkennend lezen kan laaggeletterden een positieve leeservaring bezorgen. Voorlezen wordt hierbij als middel ingezet. Anderstaligen oefenen het lezen, vergroten hun woordenschat en ontmoeten andere mensen in de Bibliotheek.

Een leesclub opzetten

Wat lees je?

  • In de landelijke Adviescollectie van het Taalhuis vind je toegankelijk leesmateriaal voor zelfstandig lezen, zowel voor laaggeletterden (NT1’ers) als anderstaligen (NT2’ers en AlfaNT2’ers). Lezen voor je plezier, thuis of in de leeshoek van het Taalhuis. Zie de verantwoording voor keuze van leesboekjes.
  • Handleiding van Eenvoudig Communiceren (hoofdstuk 6): titels die in de Adviescollectie staan, hebben bij hen een andere niveau-aanduiding.
  • ProBiblio heeft een Boekenlijst voor leeskringen eenvoudig lezen gemaakt. Ruim 80 titels van verschillende niveaus staan uitgebreid beschreven. Van A1naarA2 , A2 en A2naarB1; belangrijk om te weten of een boek geschikt is voor de leesclub. 
  • Nieuwsberichten en actualiteit lenen zich er goed voor om met elkaar te lezen en bespreken: 
  1. De Start!-krant van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren is voor mensen die moeite hebben met (Nederlands) lezen. De krant, digitaal en fysiek, biedt nieuws en entertainment. 
  2. De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer, speciaal gemaakt voor mensen die graag willen leren. Iedere dag staat het nieuws van vandaag klaar met onder meer uitleg van moeilijke woorden. Zelfstandig, met een taalmaatjes of in een groep te bekijken.

Leesclub verdiepen

  • Leesclubs lezen veel boekjes uit de serie Leeslicht van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Het boek Leeswijzer bevat oefenmateriaal om het leesproces van de cursisten te bevorderen en verdiepen. Ook bevat het boek hulpmiddelen voor het lezen zelf, zoals een leesliniaal en een leesdagboek. Geschikt voor vrijwilligers die werken met zwakke lezers en/of nieuwkomers.
  • Uitgeverij De Stiep heeft bij een aantal boekjes de methode Lees je mee gemaakt. Deze bestaat uit werkbladen om methodisch én thematisch te werken aan leesbeleving. Daarnaast zijn er algemene werkbladen voor gebruik bij ieder boek. Geschikt voor Nederlandstalige en anderstalige deelnemers. 

Promotie