Sfeerverslag opening Informatiepunt Digitale Overheid Venlo

Staatssecretaris Knops opent het Informatiepunt Digitale Overheid

Staatssecretaris Raymond Knops van BZK opende gisteren het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek Venlo. In een feestelijke setting zijn de eerste vijftien bibliotheken hiermee officieel gestart om mensen te ondersteunen die extra hulp nodig hebben bij het omgaan met de digitale overheid. Hieronder volgt een kort verslag in tekst, beeld en geluid.

Kijk je graag? Hier vind je een beeldimpressie:

Wil je eerst meer achtergrond? Lees dan het officiële persbericht over het Informatiepunt Digitale Overheid.

Genodigden komen de Bibliotheek binnen

Start
Al vroeg op de maandagochtend verzamelen zich in de Bibliotheek de ruim honderd getuigen van dit feestelijke moment. Vertegenwoordigers van de Manifestgroep-partijen (uitvoeringsorganisaties van de overheid), bibliotheken, Koninklijke Bibliotheek en vooral gebruikers van dit Informatiepunt. Tegen het decor van het nieuwe Informatiepunt met het blauwe logo worden veel handen geschud en namen genoemd, maar ook enthousiast gegroet en bijgepraat.  

Welkom
Directeur Geja Olijnsma van de Bibliotheek Venlo verwelkomt iedereen hartelijk.
Staatssecretaris Raymond Knops van BZK krijgt tijdens de inloop uitleg van Victor Zuydweg (programmamanager Gebruiker Centraal) over het spel Optimaal Digitaal. ‘Natuurlijk is het goed dat mensen geholpen worden, maar de overheid zelf staat ook aan de lat om informatie en sites makkelijker en toegankelijk te maken. Daarom is het belangrijk dat overheidsmensen hun ervaringen delen en leren van elkaars inzichten,’ aldus Zuydweg. Extra leuk is het daarom dat er nu al een aanvulling op het Spel is dat hij vandaag aan de staatssecretaris aanbiedt.  

Staatssecretaris Knops spreekt mbo-studenten

Ook is er alle aandacht voor Doejedigiding, een lesprogramma voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo, ontwikkeld door St. Digisterker. Een aantal mbo-studenten sprak met de staatssecretaris over de hobbels waar zij tegen aan lopen bij het gebruik van de digitale overheid, bijvoorbeeld bij de aanvraag studiefinanciering of zorgtoeslag. Ze vertelden over hun ervaringen met het lesprogramma, maar ook over hoe zij deze kennis en vaardigheden gebruiken in hun contact met andere jongeren, medestudenten en vrienden. Vanuit hun opleiding lopen zij namelijk stage op een jongerencentrum waar zij voorlichtingsavonden organiseren.  

Oudere dame in de zaal reageert

Houd meer rekening met ons
Intussen is de Bibliotheek vol gestroomd met gasten. Op het podium nemen ook plaats naast staatssecretaris Knops: Arron Bell (CFO CAK), Lily Knibbeler (directeur Koninklijke Bibliotheek) en Geja Olijnsma. Veel mensen stuiten op drempels en problemen als zij via internet bijvoorbeeld een afspraak willen maken met de gemeente of hun rijbewijs willen verlengen. Hoe zij dat ervaren, vertellen Tooske Welling, Carin Keulards, Dicky Treur, Marjolein van Rijn en Esther Busset vanuit de zaal. Zij doen een klemmend beroep op de overheid: maak websites makkelijker te gebruiken en geef ons meer tijd om handelingen uit te voeren. Kortom: houd veel meer rekening met ons. Zo komt er bijvoorbeeld de suggestie om andere kleuren (zwart-geel) te gebruiken met grotere letters voor slechtzienden. Zij kunnen op veel begrip én actie rekenen, blijkt uit het gesprek dat volgt, onder leiding van Jos Debeij (Koninklijke Bibliotheek). Hij bevraagt ook Eline Spros (directeur Particulieren bij de Belastingdienst) en Frans Schatorjé (wethouder Gemeente Venlo). Zij onderschrijven de noodzaak om meer tegemoet te komen aan wat mensen vragen van de overheid.

Staatssecretaris Knops opent het Informatiepunt Digitale Overheid

Feestelijke opening van het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek Venlo door Staatssecretaris Raymond Knops   

Ballonnen voor de opening
Tromgeroffel! Als het dat al niet was: het nut van het nieuwe Informatiepunt is inmiddels glashelder. Tijd voor de officiële opening waarbij ook Mariëtte Hamer (voorzitter SER) aanwezig is. Vertegenwoordigers van alle betrokken partijen en vooral de toekomstige gebruikers van het Informatiepunt verzamelen zich rond vijftien kleurige ballonnen. Die symboliseren de vijftien kopgroep-bibliotheken die vandaag als eerste van start gaan met het Informatiepunt Digitale Overheid. De touwtjes worden doorgeknipt en met het opstijgen van de ballonnen is de opening een feit!
Samen heffen we het glas op het succes van het Informatiepunt. En op de groei: in de komende twee jaar sluiten alle Nederlandse bibliotheken aan. Zo kunnen overal in Nederland mensen dicht bij huis hulp vinden als het contact met de digitale overheid even niet lukt.

Mariëtte Hamer spreekt de zaal toe

Gaat u even zitten
Terug in de zaal belicht Mariëtte Hamer (voorzitter SER), enkele voorbeelden van overheidscommunicatie via internet. "Gaat u even zitten": een speurtocht door een site naar de juiste pagina, veel technische teksten waaruit veel mensen geen wijs kunnen worden en de aankondiging dat het invullen van de vragenlijst ongeveer een uur zal duren… Haar simpele conclusie: "We hebben het met elkaar dus wel erg ingewikkeld gemaakt." Met een oproep vandaag nog te starten daar iets aan te doen. En oog te hebben voor mensen die iets éxtra's nodig hebben.

Lees de complete toespraak.

Piet Boekhoudt presenteert cursusaanbod digitale vaardigheden

De afsluiting van het officiële programma is in handen van Piet Boekhoudt (directeur Stichting Digisterker). Hij geeft een toelichting op het cursusmateriaal van Digisterker, dat vrijwel alle bibliotheken aanbieden. Hij wijst op het belang van bibliotheken vanuit hun basisinfrastructuur en basisinformatiestructuur. Die laatste wordt nu uitgebreid waardoor mensen met nog meer vragen bij de Bibliotheek terechtkunnen.  

De gasten lunchen op het terras

Landelijk dekkend netwerk
Tijdens de smakelijke en geanimeerde lunch is er volop gelegenheid om verder bij te praten. Daar wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.
De eerste vijftien Informatiepunten zijn een feit. Op naar een landelijk dekkend netwerk in de komende twee jaren.  

Feestelijke openingen bij andere bibliotheken
Ook op andere plaatsen gaat het Informatiepunt van start. De beelden geven aan dat ook hier veel belangstelling is van gebruikers en samenwerkingspartners.

Bekijk de foto-impressie van de openingen in de andere kopgroep-bibliotheken.