Hoger bereik

Geen enkele geletterde Nederlander...

... kan zich voorstellen hoe het is om niet te kunnen lezen, schrijven en computeren. Welke impact lage basisvaardigheden hebben op hoe je je redt in het dagelijks leven, wat je niet kunt en niet durft.

Voor veel mensen met lage basisvaardigheden is taal een verboden woord. Zij willen hulp bij dagelijkse dingen. Daarmee is het (taal)aanbod voor bijna niemand van hen geschikt.

De taalketen stokt bij de start, want vindplaatsen zien taal niet als hun kerntaak. Ze zien niet de invloed van beperkte basisvaardigheden op hun eigen processen en successen. En ook niet dat veel NT1'ers hulp willen van en bij de vindplaats.

In tien pilots is uitgeprobeerd wat wél werkt om deze mensen te bereiken: relevante stappen én in welke volgorde. Maar bovenal is ontdekt welke grondhouding nodig is om de NT1-doelgroep te begrijpen en hen passend aanbod te bieden: open maar gefocust.

De strategiekit Hoger bereik laat je springen in en openstaan voor een andere wereld: die van NT1. Durf een andere focus te kiezen dan vaardigheden opkrikken en vind nieuwe vormen van samenwerking om passend aanbod te ontwikkelen.
Waag de sprong!

De strategiekit Hoger bereik biedt jou:

Heldere keuzes. Kies voor perfect afgestemd aanbod, de laaggeletterde als ambassadeur óf de vindplaats als basis voor nieuw aanbod voor betere basisvaardigheden.

Een open aanpak door iteratief te werken. Neem steeds de kleinste stapjes. Toets elke beslissing met de doelgroep.

Deze twee aspecten helpen jou om:

Tijd te nemen om je netwerk te bewust te laten worden; een lange adem is nodig. Zo zorg je dat alle spelers beseffen dat lage basisvaardigheden impact hebben op ons allemaal.

Energie te herkennen en gebruiken in de netwerken en organisaties om je heen. Kiezen mag: waarom dan niet voor samenwerking waar enthousiasme in zit!

Onverwachte samenwerkingen aan te gaan. Dat levert vaak meer op dan trekken aan afspraken met samenwerkingsverbanden of in gemeentelijk beleid.

Samen met de doelgroep het aanbod te ontwikkelen dat past bij hun dagelijkse bezigheden en motivaties. Waardoor je hen echt bereikt, betrekt en hélpt.

Interactief handboek - 'spelregels'

Het handboek beschrijft in 4 fasen de stappen in het ontwikkelen van een strategie voor hoger bereik van de NT1-doelgroep. Klik op de titels, hoofdstuk nummering en iconen om te navigeren.

Download het handboek Hoger bereik

Stappenplan - 'kickstart'

Het stappenplan toont je alle mogelijke stappen mèt werkbladen. Je bepaalt waar je staat en op welk moment je start. Heb je een enthousiaste vindplaats? Je hoeft niet bij 0 te beginnen!

Download het stappenplan

Werkbladen - 'speelstukken'

Voor jouw gemak en overzicht: een werkblad is een visuele tool op A3-formaat. Print hem en vul hem stap voor stap in om je ideeën en activiteiten in kaart te brengen of te creëren.

Bekijk alle werkbladen

Voortgangsposter - 'score'

Jouw project mag gezien worden! Houd je voortgang bij op deze poster en hang hem op jouw werkplek op. Zo zie je wat je bereikt. Met post-its geef je jezelf de ruimte voor voortschrijdend inzicht.

Download de voortgangsposter

Ervaringen delen

In de groep Hoger bereik op Biebtobieb kun je kennis en ervaringen delen rond deze aanpak. Maak er gebruik van! Voedt andere Bibliotheken met jouw good practices. Zo bereiken we sneller en meer mensen die deze steun kunnen gebruiken.  

Relevante links