E-overheid & Belastingdienst

Bibliotheken helpen burgers om zaken te doen met de digitale overheid. Dankzij de samenwerking tussen KB en Belastingdienst bieden bijna alle bibliotheken in Nederland gratis digivaardigheids­cursussen aan voor burgers die nog onvoldoende kunnen omgaan met de digitale overheid. Ook organiseren of faciliteren bibliotheken belasting­spreekuren. Samen met lokale maatschappelijke organisaties bieden ze hulp bij online belastingaangifte en toeslagen aanvragen.

Met het programma Digisterker helpt de Bibliotheek cursisten om zelfstandig gebruik te maken van de digitale dienstverlening van de overheid, gemeente en landelijke organisaties als UWV, Belastingdienst en Regelhulp.
Daarnaast zijn er diverse modules beschikbaar en in ontwikkeling, zoals 'Mijn DUO', 'Mijn inburgering', 'OV-chipkaart' en Zorgverzekering.

Doelgroep zijn de 'functioneel digibeten'. Deze cursisten hebben ervaring in het werken met computers en internet, maar moeite met het gebruik van de digitale overheid. Bijvoorbeeld omdat ze nog geen DigiD hebben of omdat ze moeilijk de weg kunnen vinden binnen de digitale overheid. Cursisten zijn onder meer ouderen, werkzoekenden, leden van vrouwenverenigingen.
Voor (docenten van) jongeren in het (v)mbo kunnen bibliotheken doorverwijzen naar het lesprogramma Doe je digiding!.  

Bibliotheek en Belastingdienst
De meeste bibliotheken hebben in februari 2019 ingeschreven op de subsidieregeling 2019-2022, voortkomend uit het nieuwe convenant voor samenwerking tussen KB en Belastingdienst. De nadruk van dit convenant ligt op het bestendigen en uitbouwen van de hulp bij belastingzaken (pijler 3 van het vorige convenant).
Bekijk alle informatie over de samenwerking tussen Bibliotheek en Belastingdienst.

Digitale inclusie
Vanaf 2019 werken bibliotheken en acht uitvoeringsorganisaties van de overheid samen om burgers dicht bij huis te ondersteunen bij het omgaan met de digitale overheid. Dit gebeurt op basis van het gezamenlijke plan Digitale Inclusie, ondersteuning voor kwetsbare burgers.
Klik voor vragen & antwoorden (FAQ's) rond de samenwerking Belastingdienst, Manifestpartijen en Logius.
Zie ook de pagina Digitale inclusie.
Bekijk de animatie met meer uitleg over het programma Digitale inclusie.

Samenwerkingspartners

  • Welzijnsorganisaties
  • Sociaal raadsman/-vrouw
  • Gemeentelijke balies
  • Gemeentelijke afdelingen werk en inkomen
  • Buurt- en/of dorpshuizen
  • Bedrijven

Voorbeelden van collega's

Publicaties