Donorregistratie

Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe Donorwet in. Bibliotheken kunnen rekenen op ondersteuning om burgers die hier vragen over hebben, goed verder te helpen.

Met de nieuwe donorwet wordt iedereen vanaf 18 jaar als orgaandonor opgenomen in het nieuwe donorregister, tenzij iemand aangeeft dat hij dit niet wil. Via www.donorregister.nl kun je aangeven of je donor wilt zijn. En zo ja, welke organen je wilt doneren. Deze keuzen kun je ook doorgeven op papier.

Samenwerking met Digisterker en VWS
Met name bij kwetsbare doelgroepen kan de donorregistratie vragen oproepen. Deze mensen zullen naar verwachting met hun vragen ook naar de Bibliotheek komen. Daarom werken Stichting Digisterker, de Koninklijke Bibliotheek (KB) in afstemming met de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen om deze mensen een plek voor hulp te bieden.
Veel bibliotheken hebben al aangekondigd dit jaar aandacht aan dit thema te willen geven. De donorregistratie is een mooie kans om extra invulling te geven aan de maatschappelijk-educatieve rol van de Bibliotheek. Je kunt meeliften op de publiciteit en activiteiten die er rondom dit onderwerp zullen zijn.

Videoboodschap minister Bruins voor bibliotheekmedewerkers
Bruno Bruins, voormalig minister voor Medische zorg en Sport, is heel blij met de samenwerking met bibliotheken. Hij bedankt alle bibliotheken voor hun inzet en heeft een speciale videoboodschap voor de medewerkers in bibliotheken. Goede uitleg is nodig voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Je hoeft dat niet allemaal zelf te doen: folders, posters en infographics in verschillende talen zijn te downloaden.
Bekijk de video.

Voorlichting VWS

Campagne
VWS motiveert in haar voorlichting mensen om hun keuze vast te leggen. Deze campagne start weer op vanaf half juli. De voorlichting omvat: landelijke radio- en tv-spots, een folder en twee korte animatiefilms over de donorwet en de keuzeregistratie. Bekijk alle voorlichtingsmaterialen van VWS.   

Brieven
Wie op 1 juli geen keuze heeft gemaakt, krijgt vanaf 1 september tot eind maart 2021 maximaal vier brieven:

  • Twee brieven als herinnering om een keuze te maken op www.donorregister.nl of via een keuzeformulier dat als bijlage bij de brief zit. De tweede brief volgt na zes weken, uiteraard alleen als men op de eerste brief niet reageert.
  • Heeft men de keuze via het formulier gemaakt en is dit onvolledig of onleesbaar ingevuld, dan volgt een brief met het verzoek om het formulier opnieuw in te vullen.
  • Mensen die nog steeds geen keuze registreren, ontvangen uiterlijk begin juli 2021 een laatste brief die uitlegt dat zij zijn geregistreerd met 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie'.

Voorbeelden:

Op deze pagina volgt informatie over wanneer naar welke postcodegebieden de brieven worden verzonden. Zo weet je wanneer je vragen hierover in jouw werkgebied kunt verwachten.  

Ondersteuning voor bibliotheken

Voor burgers

  • Voorlichtingsmateriaal VWS – je kunt voor alle vestigingen voorlichtingsmaterialen bestellen. Je betaalt dan alleen portokosten, het materiaal zelf is gratis. Houd wel rekening met een levertijd die kan oplopen tot een paar weken.
  • Marketingtoolkit met promotiemateriaal - via de portal Landelijke huisstijl kun je aanpasbare materialen downloaden of bestellen om zelf op maat promotiemateriaal te ontwikkelen.
  • Digisterker oefenomgeving - voor niet-digivaardigen heeft Digisterker educatief materiaal ontwikkeld met uitleg en om te oefenen om zelf een keuze vast te leggen in het donorregister. Dit materiaal is vrij beschikbaar via https://service.digisterker.nl/donor en toegankelijk te maken op de publieks-pc's van je vestiging. De oefenomgeving is ook te benaderen via de voorbeeld-pagina.
  • Voorbeeldpagina - deze kun je gebruiken op de site van je Bibliotheek, met informatie over de wet, verwijzing naar de oefenomgeving, alle relevante informatie en ruimte om je eigen activiteiten te agenderen. Meer informatie vind je op MetdeKB.nl, inclusief uitleg hoe je de pagina kunt gebruiken.

Voor medewerkers

*Volledige uitzending webinar Aan de slag met donorregistratie

Meer informatie