Invoer dienstverlening in G!DS

Voor de samenwerking met de Manifestgroep-partijen is het essentieel om de informatie in G!DS actueel te houden. Het gaat om alle activiteiten, zowel faciliteiten, cursussen als spreekuren en doorverwijzing naar partners. Je kunt hierbij ondersteuning verwachten.

De deelnemende Manifestgroep-partijen (Belastingdienst, CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB en UWV) verwijzen mensen met vragen over de digitale overheid door naar onder meer bibliotheken. Dit werkt alleen als zij snel kunnen aangeven waar de vragensteller met zijn specifieke vraag terechtkan. Dat is juist voor deze doelgroep van belang. Daarom moet de informatie actueel, helder en compleet zijn - én blijven. Het gaat om:

G!DS vormt de basis voor de informatie. Bibliotheken voeren hier al hun aanbod rond de digitale overheid in. Natuurlijk ben je er niet met eenmaal invoeren. Werk de informatie bij als je nieuwe activiteiten organiseert, een activiteit verschuift of vervalt, en als er meer informatie is over een al ingevoerde activiteit. Houd dus de informatie actueel.

Bovendien geldt: eenmaal invoeren = meermaals tonen, bijvoorbeeld:

• Verzamel het aanbod
    Het gaat om alle aanbod van jouw Bibliotheek én partners. Beschrijf dit zo compleet mogelijk. Denk aan:
    - Welk onderwerp? Wat komt er aan de orde (en wat niet)?
    - Welke vorm: bijvoorbeeld begeleiding, spreekuur (alleen vragen stellen of (invul)hulp), (tablet)café, cursus of informatiebijeenkomst?
    - Moeten mensen zich aanmelden en zo ja, hoe? Of is er vrije inloop?
    - Voor wie is de activiteit? Is iedereen welkom of alleen specifieke doelgroepen?
    - Welke vrijwilligers begeleiden de activiteit? Met welke organisatie(s) of maatschappelijk dienstverleners werk je samen?
    - Moeten klanten hun DigiD of een machtigingscode (Belastingdienst) meenemen, of is er de mogelijkheid om een DigiD aan te maken?
  • Voer alle gegevens rond het aanbod in in G!DS
    - Zie ook de aandachtspunten hieronder
    - Zie de uitgebreide handleiding Digitale inclusie (E-overheid en Belastingdienst)
    Digitale inclusie: Informatiepunt Digitale overheid en cursussen
    Belastingdienst
    : faciliteiten, cursussen en spreekuren en dergelijke, opgedeeld in vijf varianten
    Cursusaanbod omvat:
    - Klik & Tik
    - Digisterker
    - Lokale cursus of variant
  • Maak werkafspraken om het aanbod actueel te houden
    Zowel binnen de Bibliotheek als met alle partners.
  • En verder
    Mail of bel ons bij vragen of problemen. Dat kan gaan om inhoudelijke en praktische zaken.

Aandachtspunten bij invoer

• Aantallen pc's en printfaciliteiten:
    Vul minimaal '1' in. Als je niets of '0' invult, wordt de faciliteit niet getoond.
  • Alle activiteiten met een datum:
    - Algemeen: Vul altijd het 'Agenda'-veld in G!DS in of het veld 'Meerdaagse activiteit'. Zijn deze velden leeg, dan wordt de activiteit niet getoond!
    Let op: het is dus niet voldoende om de datum van een cursus alleen in het informatieveld te plaatsen.
    - Meerdaagse cursus: vul in het datumveld alleen de startdatum in en vermeld de volgende cursusdata in de omschrijving. Vul je begin- en einddatum in, dan wordt de cursus getoond op alle tussengelegen data.
    - Geen exacte datum bekend: als een cursus of bijeenkomst start bij voldoende aanmeldingen of inloop, vul dan 31-12-2019 in of periode hele jaar. Dan wordt de activiteit continu getoond, zie voorbeeld.
    - Herhalende datum: een terugkerende activiteit kun je nu nog geen herhalende datum meegeven. In september 2019 komt deze mogelijkheid er wel. Voer tot dit moment de activiteit in met de eerste startdatum in datumveld. De overige (start)data kun je vermelden in het veld 'Informatie data en tijden en duur'.
  • Locatie:
    - Vul het locatieveld in door hier de juiste organisatie te kiezen. Vermeld je geen organisatie met adres, dan wordt geen locatie getoond.
    - Wil je een andere locatie invullen dan die van de bibliotheekvestiging, bijvoorbeeld als de activiteit in een buurthuis plaatsvindt? Vermeld dan dit adres in het veld 'Andere / eigen contactgegevens'.
  • Spreekuren, invulhulp en informatiebijeenkomsten:
    - Belastingdienst: G!DS bevat vijf kant-en-klaar beschreven varianten van activiteiten. Je kunt per activiteit kiezen welke omschrijving van toepassing is. Kies altijd maar één variant, anders wordt de activiteit dubbel getoond en dubbel geteld in de statistieken. De oranje termen in de rechterkolom zijn de categorieën die je in G!DS vindt. In de linkerkolom vind je voorbeelden van activiteiten, zodat je snel kunt kiezen.
    Bij de inhoudelijke hulp rond Belastingdienst:
    - Spreekuur: korte vragen, meestal op inloop dus zonder afspraak.
    - Invulhulp: vrijwilliger vult de belastingaangifte in.
    - Zelf invullen: de klant vult de belastingaangifte zelf in, maar kan hier begeleiding bij vragen.
    Je kunt de omschrijving aanpassen. De standaardomschrijvingen maken de invoer sneller en makkelijker.
  • E-mailadres voor terugbellen van klanten:
    Manifestgroep-partijen kunnen klanten vragen of ze teruggebeld willen worden door de Bibliotheek. Zij voeren dan de gegevens van de klant in. Deze worden door het systeem gemaild aan het e-mailadres van de Bibliotheek dat bij de activiteit is vermeld. De Bibliotheek kiest zelf op welk e-mailadres deze verzoeken moeten binnenkomen. Wijkt dit e-mailadres af van het standaard-adres dat bij de locatiegegevens vermeld staat? Vul dan het gewenste e-mailadres in bij het veld 'Andere / eigen contactgegevens'.

Het belteam van SPN ondersteunt bij de invoer in G!DS.
Jouw POI-contactpersoon
Fried Maas (SPN-belteam) of Lisenka Akse (Koninklijke Bibliotheek)