Slimme Nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een hertaalde krant op de computer, om thuis te gebruiken of in de bibliotheek. Iedere dag staat het nieuws van vandaag erin, met uitleg van moeilijke woorden en oefeningen om beter te leren lezen, begrijpen en schrijven.

Wat het is: hertaalde krant op de computer
Onderdeel van: Aanbod
Aandachtsgebied: taal, NT1, NT2
Link: Slimme Nieuwslezer
Kosten: Bibliotheken kunnen accounts afnemen voor deelnemers à € 10,- per persoon; accounts zijn geldig tot 31 december 2019. Aanvragen bij: seher.hazinedar@kb.nl
Video: video Slimme Nieuwslezer
Meer informatie: basisvaardigheden@kb.nl

De Slimme Nieuwslezer is een digitale krant voor volwassenen en jongeren die zoveel moeite hebben met lezen en schrijven dat ze er in het dagelijks leven veel last van hebben. De krant biedt dagelijks nieuws aan waarmee deze mensen lezen en schrijven kunnen oefenen. Als zij dagelijks nieuwsberichten volgen via de Slimme Nieuwslezer, worden ze snel beter in begrijpend lezen. De voortgang van de gebruikers wordt gemeten aan de hand van de groei van de woordenschat, het aantal gemaakte opdrachten en gelezen teksten. Met de Slimme Nieuwslezer kunnen mensen ook schrijfoefeningen doen.

Onderwerpen Slimme Nieuwslezer
Er zijn 5 nieuwsonderwerpen waaruit men kan kiezen: ‘Nederland’, ‘Wereld’, ‘Geld’, ‘Entertainment’ en ‘Sport’. Iedere 24 uur worden automatisch per nieuwsonderwerp 5 tot 10 nieuwe nieuwsberichten uitgekozen. De nieuwe berichten vervangen de berichten van de vorige dag.

Oefeningen Slimme Nieuwslezer
Men kan op 3 manieren met de nieuwsberichten oefenen:

• Lezen: Moeilijke woorden kan men aanklikken en door een stem laten uitspreken.
  • Dictee: Een stem vertelt welk woord men moet schrijven. Het voorbeeld staat in het nieuwsbericht.
  • Woordslepen: Sleep het juiste woord op de goede plek in een voorbeeldzin.

Aan deze berichten zijn opdrachten gekoppeld. Hierdoor maakt de cursist meteen ‘leeskilometers’.

Account
De gebruiker kan kosteloos een eigen account aanmaken via http://nieuwslezer.bibliotheek.nl. Dit kan thuis of in de Bibliotheek.

Handleiding
Bij het programma de Slimme Nieuwslezer is een handleiding beschikbaar voor Bibliotheekmedewerkers.
Handleiding de Slimme Nieuwslezer

Voorbeelden van collega's

Materialen selecteren

• De Materialenwijzer helpt vrijwilligers in het digiTaalhuis om lesmateriaal te selecteren uit de kerncollectie rond Spreektaal, Succes, Melkweg+ en Klik & Tik.
  • De Adviescollectie biedt vrijwilligers, docenten en bibliotheekmedewerkers duidelijkheid over alle materialen in de bibliotheekcollectie rondom basisvaardigheden: materiaal voor vrijwilligers, leesboekjes en leermateriaal. Met zoekopties voor specifieke doelgroepen.