iPadCafé en TabletCafé

Een iPadCafé of TabletCafé kan een goede manier zijn om digitale basisvaardigheden aan te bieden.

Wat is het: (handleiding voor een) iPad- of Tabletcafé in de bibliotheek

Dit is onderdeel van: aanbod

Aandachtsgebied: digitaal

Link: tabletcafé

Informatie: T 06 50 29 88 74, e-mail, facebook: Digibieb

Kosten: niet bekend

 

Wil je starten met een tabletcafé of iPadcafé in je bibliotheek? Digibieb heeft een praktische handleiding en geeft tips voor het opzetten ervan. Er is ook ondersteuning voor de communicatie en PR, waaronder diverse posters die je gratis kunt downloaden en een promo op YouTube.

iPadcafé ‘gat in de markt’

Jan de Waal van DigiBieb: ‘Een iPadcafe biedt veel voordelen. We bereiken mensen die niet of nauwelijks in de bibliotheek komen. Een tablet is eenvoudig mee te nemen. Bezoekers van het iPadcafé kunnen met hun vragen bij anderen terecht. Als iets niet werkt op hun eigen tablet is dat direct op te lossen. De bibliotheek zorgt voor een informele ontmoetingsplek.
Mensen leren van elkaar en ook de bibliotheekbegeleiders leren iedere keer van alle tips en trucs die worden uitgewisseld. Het is voor bibliotheken belangrijk dat ze op vele terreinen een ontmoetingsplaats zijn, digitale vaardigheid is er daar een van’. 

Tip: Zoek vooral contact met de plaatselijke computer-, ouderen- of andere verenigingen en probeer het café gezamenlijk op te zetten. Vaak zit bij deze mensen al veel kennis. Ook een workshop of een lezing over tablets kan een start zijn.

Voorbeelden van iPadCafés bij collegabibliotheken