Week van de Alfabetisering

Gepubliceerd op: 6 april 2018 18:05

Samen met Stichting Lezen & Schrijven vragen we in deze Week van de Alfabetisering (3-9 september) aandacht voor werken aan taalvaardigheid in de Bibliotheek. Beantwoord de enquête: zo kunnen we je de gewenste materialen bieden. Verder worden de materialen van de taalvaardigheidscampagne 2017 aangepast.

Op 8 september is het Wereld Alfabetiseringsdag. Rondom deze dag organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering, van 3 tot en met 9 september. Tijdens alweer de 14e editie van de campagne vragen we samen met vele honderden partners, zoals gemeenten, ziekenhuizen, scholen én Bibliotheken, aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland.

Gezamenlijke campagne
Op dit moment bespreekt de KB met Sichting Lezen & Schrijven hoe we gezamenlijk kunnen optrekken tijdens de Week. We vragen tijdens de Week aandacht voor het werken aan taalvaardigheid in de Bibliotheek. Met een crossmediale campagne inspireren en motiveren we vele tienduizenden mensen om samen met ons in actie te komen voor een beter geletterd Nederland. Zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Enquête: Wat heb jij nodig? Geef je wensen door!
De campagnetoolkits – ter promotie van de Week van de Alfabetisering én eigen activiteiten – willen we zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen van Bibliotheken. Daarom hebben wij een korte vragenlijst voor je opgesteld. Het invullen van de vragenlijst kost slechts een minuut van je tijd. Doe dit uiterlijk donderdag 26 april, dan kunnen we ook met jouw wensen rekening houden.

Blijf op de hoogte
In de derde week van april verstuurt Stichting Lezen & Schrijven haar eerste partnermailing met meer informatie en gaat de aanmelding van activiteiten van start op www.weekvandealfabetisering.nl.
Om het voor Bibliotheken gemakkelijk te maken om activiteiten te organiseren, laten we bovendien de materialen van de taalvaardigheidscampagne uit 2017 herzien.

Geen aparte taalvaardigheidscampagne in het najaar
Er komt dit jaar daarom geen aparte taalvaardigheidscampagne. De evaluatie en de infographic van de campagne 2017 had je nog van ons tegoed.
De campagnematerialen zijn trouwens nog steeds goed te gebruiken en aanpasbaar aan jouw lokale situatie. Dit geldt ook voor de promotietoolkit van de Liedjeskast.
Bekijk het overzicht van alle beschikbare communicatietoolkits.

Stephanie Verhagen, e-mail stephanie.verhagen@kb.nl