Succesvolle start belastingdienstverlening in de Bibliotheek

Gepubliceerd op: 27 juli 2017 14:27

Bibliotheken, Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Belastingdienst kijken tevreden terug op de eerste aangifteperiode inkomstenbelasting. In de aanloop naar de deadline 1 mei maakten veel burgers gebruik van de gratis ondersteuning in bibliotheken.

Het ging vooral om mensen die de vaardigheden missen om zelf aangifte te doen. In samenwerking met externe partijen boden zo'n 70 bibliotheekorganisaties deze ondersteuning aan. Tot 2019 zal dit aantal groeien naar vrijwel alle 155 bibliotheekorganisaties in Nederland, met zo'n 800 vestigingen. Met deze dienstverlening helpen de bibliotheken mensen om hun basisvaardigheden te versterken.

Naast de hulp bij belastingaangifte konden mensen zelf aangifte doen in de Bibliotheek. Hiervoor waren gratis computer- en printfaciliteiten beschikbaar. Ook geven bibliotheken de gratis cursus Digisterker waarmee minder-digitaalvaardigen leren werken met de digitale overheid. Daarnaast is er de cursus Klik & Tik die de basis legt voor omgaan met de computer, internet en sociale media.

Positieve reacties

Om de activiteiten te kunnen realiseren, hebben de bibliotheken veel werk verzet. Er is nog meer samenwerking tot stand gekomen met maatschappelijk dienstverleners zoals ouderenbonden, welzijnsinstellingen, vrijwilligersorganisaties, hogescholen en vakbonden. De bibliotheken hebben de faciliteiten ingericht met alle aandacht voor aspecten als laagdrempeligheid, privacy en veiligheid.
Communicatie om de mensen te bereiken die de steun hard nodig hebben, was ook een belangrijk onderdeel van het slagen van deze dienstverlening.
In een bijeenkomst begin deze maand, keken bibliotheken, KB en Belastingdienst terug op de resultaten. Een rapportage over het eerste jaar van de samenwerking verschijnt in het najaar. Dat de aanpak succesvol is geweest, onderstrepen de positieve reacties van het publiek en de samenwerkingspartners.

Convenant

De basis voor de activiteiten wordt gevormd door het convenant dat KB en de Belastingdienst in 2016 sloten. Hierin is vastgelegd dat de Belastingdienst 1,9 miljoen euro ter beschikking stelt om deze dienstverlening bij bibliotheken te faciliteren, waarmee een landelijke infrastructuur is ontstaan.