Bibliotheek en Belastingdienst: checklist koppeling G!DS en WaaS

Gepubliceerd op: 22 februari 2018 09:43

Bibliotheken en POI’s hebben hard gewerkt aan het vullen van G!DS met hun belastingdienstverlening. De koppeling van G!DS met de WaaS is nu gereed. Bibliotheken die de WaaS gebruiken voor hun website, kunnen de ingevoerde gegevens tonen op hun website. Bekijk de stappen voor beide systemen om de koppeling te realiseren.

Het ingevoerde aanbod in G!DS is op drie plaatsen zichtbaar:

Voor de koppeling van G!DS en WaaS rond de belastingdienstverlening is een handleiding beschikbaar vanuit de WaaS. Deze is voor beheerders en redacteuren van de WaaS-websites. (De handleiding is ook te vinden op metdeKB).

Stappen: opnemen op de lokale website

• Neem contact op met de persoon die de website van de Bibliotheek beheert en maak afspraken over het opnemen van de gegevens uit G!DS op de website.
  • Betrek bij dit overleg ook de collega die de invoer in G!DS verzorgt. Deze kan indien nodig gegevens in G!DS aanvullen of aanpassen.
  • De koppeling met G!DS is een externe koppeling vanuit de WaaS. Let op: sommige Bibliotheken hebben deze mogelijkheid tot externe koppeling uitgezet (de map 'Extern' in de root ontbreekt). Is dat in jouw Bibliotheek het geval, dan moet de websitebeheerder eerst contact opnemen met het FB WaaS van de KB om deze optie te activeren (e-mail fbwaas@kb.nl).
  • Als de koppeling tussen G!DS en WaaS gereed is, kan blijken dat niet alle gegevens mooi worden weergegeven op de website. Je kunt dan de gegevens in G!DS iets aanpassen. Wees alert op:
    Let op: vul altijd het datumveld in. Laat je dit veld leeg, dan wordt het item niet getoond op je website.
    - Vul datums zoveel mogelijk los in. Een reeks wordt in de WaaS als aaneengesloten periode gezien. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld bij een cursus alleen de startdatum in te vullen in het datumveld. De datums van de overige bijeenkomsten vermeld je in de beschrijving.
    -  In het veld 'Kosten' vul je 'Gratis' in; gebruik geen andere aanduidingen zoals 'Niet van toepassing' of 'nvt'. Mocht je toch een bedrag vragen voor cursusmateriaal of koffie, dan kun je dit bedrag invullen in het Kosten-veld. Leg in de omschrijving uit waar deze kosten voor zijn. Staat in het Kosten-veld 'Gratis', dan mogen in de beschrijving geen kosten vermeld staan.
    -  Voeg bij voorkeur een afbeelding in. Doe je dit niet, dan wordt een standaardafbeelding ingevoegd.
    -  Vul de gegevens in G!DS zo compleet mogelijk in. Is een detail nog niet bekend, vul dit dan aan zodra het wel bekend is. Vermijd teksten als 'nadere informatie volgt' of 'wordt nog ingevuld'.
    -  Is een cursus, spreekuur of andere bijeenkomst vol, vermeld dit dan ook. Dan is dit voor zowel de Belastingdienst als de bezoeker van de Bibliotheekwebsite helder.
    -  Zorg dat de informatie actueel is en maak afspraken over het updaten van de gegevens: wie voert de nieuwe Digisterker-cursus in zodra deze is ingepland? En wie geeft aan dat een activiteit is volgeboekt?
  • Kijk ook op de G!DS-pagina over Belastinghulp in de Bibliotheek. Hier vind je een duidelijke beschrijving van onder meer de invoer van gegevens.
  • Let op: het kan tot 60 minuten duren voor een wijziging in G!DS zichtbaar is in de WaaS.

Voorbeeld
Een voorbeeld bekijken? Zie het blok Belastingdienst Agenda op de homepage van de Bibliotheek Hilversum

Lisenka Akse, e-mail lisenka.akse@kb.nl, tel. 06 42495175