Slimme Nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een hertaalde krant op de computer, om thuis te gebruiken of in de bibliotheek. Iedere dag staat het nieuws van vandaag erin, met uitleg van moeilijke woorden en oefeningen om beter te leren lezen, begrijpen en schrijven.

Wat het is: Hertaalde krant op de computer

Dit is onderdeel van: aanbod

Aandachtsgebied: taal, NT1, NT2

Link: naar Slimme Nieuwslezer

Kosten: gratis voor bibliotheken, licentie is centraal afgekocht

Inhoudelijke informatie: basisvaardigheden@kb.nl

Video: video Slimme Nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een digitale krant die dagelijks echt nieuws aanbiedt waarmee lezen en schrijven kan worden geoefend. Hij is speciaal gemaakt voor volwassenen en jongeren die zoveel moeite hebben met lezen en schrijven dat ze er in het dagelijks leven veel last van hebben. Mensen die dagelijks nieuwsberichten volgen via de Slimme Nieuwslezer worden snel beter in begrijpend lezen. De voortgang van de gebruikers wordt gemeten aan de hand van de groei van de woordenschat, het aantal gemaakte opdrachten en gelezen teksten. Met de Slimme Nieuwslezer kunnen ook schrijfoefeningen worden gedaan.

Vanuit de KB-Inkoopcommissie wordt de Slimme Nieuwslezer landelijk ingekocht. Hierdoor is deze dienst voor alle bibliotheken kosteloos beschikbaar. Ook voor 2015 is de licentie weer verlengd.

Onderwerpen Slimme Nieuwslezer

Er zijn 5 nieuwsonderwerpen waaruit men kan kiezen: ‘Nederland’, ‘Wereld’, ‘Geld’, ‘Entertainment’ en ‘Sport’. Iedere 24 uur worden automatisch per nieuwsonderwerp 5 tot 10 nieuwe nieuwsberichten uitgekozen. De nieuwe berichten vervangen de berichten van de vorige dag.

Oefeningen Slimme Nieuwslezer

Er kan op 3 manieren met de nieuwsberichten worden geoefend:

• Lezen: Moeilijke woorden kan men aanklikken en door een stem laten uitspreken.
  • Dictee: Een stem vertelt welk woord moet worden geschreven. Het voorbeeld staat in het nieuwsbericht.
  • Woordslepen: Sleep het juiste woord op de goede plek in een voorbeeldzin.

Aan deze berichten zijn opdrachten gekoppeld. Hierdoor maakt de cursist meteen ‘leeskilometers’.

Account

De gebruiker kan kosteloos een eigen account aanmaken via http://nieuwslezer.bibliotheek.nl. Dit kan thuis of in de Bibliotheek. De token of aanmeldcode die de Bibliotheek voorheen moest aanvragen, is niet meer nodig.

Handleiding

Bij het programma de Slimme Nieuwslezer is een handleiding beschikbaar voor bibliotheekmedewerkers. De handleiding geeft inzicht in het gebruik van het programma.

Handleiding de Slimme Nieuwslezer

Voorbeelden van collega's